05:47 EDT Thứ năm, 04/06/2020

Menu

Liên kết web

Thống kê truy cập

Đang truy cậpĐang truy cập : 4


Hôm nayHôm nay : 500

Tháng hiện tạiTháng hiện tại : 3247

Tổng lượt truy cậpTổng lượt truy cập : 3019748

Đăng ký dự thi


Đăng ký dự thi cao học

Trang nhất » Tin Tức » Thông tin luận án tiến sĩ

Thông tin luận án NCS Phanthavong Vongsamphanh, ngành Chăn nuôi

Thứ ba - 14/04/2020 10:17
Cassava by-product as potential feed source for yellow cattle in Lao PDR


Dissertation title: Cassava by-product as potential feed source for yellow cattle in Lao PDR

Major: Animal Sciences
Code: 9620105
Author nameMr. Phanthavong Vongsamphanh         
Supervisors: 
1. Associate Professor Dr. Nguyen Xuan Ba
2. Dr. Dinh Van Dung
Institutions: Hue University of Agriculture and Forestry

Contribution of the dissertation

The research  study was aim to improve utilisation of cassava byproducts in development of  sustainable cattle feeding regimes in Lao PDR and other countries with similar conditions. There were four experiments presented on the dissertation. Experiments I, was evaluatr by test for finding the potential of feeding value of the storage cassava pulp in an open pit. Experiment II was study of intake, growrate in local yellow cattle by measure the response of cattle performance on bitter cassava foliage or/and brewers’ grains as a source of bypass protein and fiber supplements to cassava pulp-urea basal diet. Experiment III was to study gas and methane production in an in vitro rumen fermentation by evaluate the effect of different varieties of cassava leaves and supplementation with brewers' grains (0 or 4%) on methane production in an in vitro production of cassava pulp-urea as the main substrate and finally, experiment IV was to study the growth rate and to find out the most efficient/economic methodology for incorporating bitter cassava foliage as the protein-fiber source in the cassava pulp for a cattle fattening system. This is the first series of studies and the first scientific information in Lao PDR on utilizing locally available feed resources to manipulate rumen fermentation and thus to improve cattle performance.

Cassava pulp in open pit from cassava starch factory can be high potential feed interm of nutrition value and production for fattening cattle in Lao condition and could be used as basal diet.

The bypass protein and fiber source can be provide in the form of either: i) brewers’ grain or ii) bitter cassava foliage combine with brewers’ grain (50:50) give good performance supported the same growth of cattle.

In vitro rumen incubation of substrate of cassava pulp showed that methane production was decreased by supplementation with cassav leaves or bitter than sweet varieties; and by the addition of lower level of brewers’ grain of 4%.

Cassava pulp through various methologies such as separate, fermented and ensilage feed was shown to have poteintal for developing intensive fattening of cattle in feedlot and also in smallholders in Lao PDR.

--------------------------------------


Tên luận án: Phụ phẩm từ sắn là nguồn thức ăn tiềm năng trong chăn nuôi bò ở Cộng hoà dân chủ nhân dân Lào.

Ngành: Chăn nuôi
Mã số: 9620105
Họ và tên nghiên cứu sinhPhanthavong Vongsamphanh         
Giảng viên hướng dẫn: 
1. PGS.TS. Nguyễn Xuân Bả
2. TS. Đinh Văn Dũng
Đơn vị đào tạo: Trường Đại học Nông Lâm, Đại học Huế

Những đóng góp mới của luận án

Bã sẵn ở các hố chứa từ nhà máy tinh bột sắn có tiềm năng cao làm thức ăn cho bò tại Cộng hoà dân chủ nhân Lào và có thể sử dụng như là khẩu phần cơ sở cho bò.
Năng suất sinh trưởng của bò vàng địa phương tốt khi bò cho ăn khẩu phần cơ sở là bã sắn, nguồn protein được cung cấp từ bã bia hoặc từ bã bia kết hợp với ngọn lá sắn đắng (50:50).

Sử dụng bã sắn kết hợp với lá sắn đắng cho thấy giảm phát thải khí mêtan hơn so với kết hợp với lá sắn ngọt, đồng thời khi bã sắn kết hợp với bã bia (4%) cũng đã cho thấy tiềm năng giảm sản sinh khí mêtan trong điều kiện in vitro.

Bã sẵn có tiềm năng cho bò vỗ béo cả ở quy mô trang trại và nông hộ ở Cộng hoà dân chủ nhân dân Lào khi cho ăn riêng lẻ trong khẩu phần, hoặc sử dụng dưới dạng hỗn hợp hoàn chỉnh lên men.

Tại file tại đây ./.


Tác giả bài viết: DVT

Tổng số điểm của bài viết là: 0 trong 0 đánh giá
Click để đánh giá bài viết

Những tin mới hơn

Những tin cũ hơn